תכנית מערבא פתחה את שעריה בתחילת שנת תשע"ג לעשרה תלמידים הלומדים במכון שטראוס-עמיאל ומקבלים הכשרה לרבנות קהילתית ועשייה חינוכית. מערבא, הנהנית מתמיכת קרן ספרא, נועדה להשלים את ההכשרה של הרב אשר מתעתד לצאת לקהילה ספרדית מתוך הבנה שיש להכיר לעומק את אופי הקהילה הספרדית ואת הציפיות שלה מן הרב או המנהיג הרוחני. לשם גיבוש תכנית מקיפה, ערכנו מיפוי של הזהות הספרדית כפי שהיא באה לידי ביטוי בספרות ובחיים ובנינו תכנית אשר מנגישה בצורה מעניינת ומעשית את התובנות הנצרכות לרב הקהילה. התכנית מקיפה את רוב תחומי החיים של הקהילה הספרדית תוך מתן דגש להבנת הצמתים בחיי חבר הקהילה הספרדית, הזמנים החשובים ודילמות הזהות שלו. תכנית מערבא מבקשת לצייד את הרב/המנהיג הרוחני בארגז כלים עשיר ומגוון על מנת להיות לדמות רלוונטית בחייהם של חברי הקהילות.
החזון
החזון של מערבא הוא להכשיר מנהיגות ספרדית אשר תדע לנהל את חיי הקהילה הספרדית על כל רבדיה מתוך הבנת מקומה של הזהות הספרדית במציאות מערבית בה נתונות היום כל הקהילות הספרדיות. ידיעת ההיסטוריה של הקהילות הספרדיות, של המוסדות המכוננים, שליטה במנהגים ובפסיקה ההלכתית, הבנה של תהליכי הזהות הפוקדים את חברי הקהילה, יכולת להביא קול שורשי בשפה מודרנית – כל אלה יהפכו את המנהיג הרוחני הספרדי לדמות מרכזית במרקם העדין של העם היהודי היום. תכנית מערבא רואה בפיתוח כושר המנהיגות הספרדית אתגר עבור העם היהודי כאשר מוקד הפעילות המיידית הוא הקהילה הספרדית: כיצד להעצים את נתוני הזהות של הקהילה הספרדית ולהפוך אותם לרלוונטיים עבור בני הדור השלישי והרביעי שאינם יותר בקשר עם מדינות המוצא? מערבא מבקשת להפגיש את הקהילה עם זהותה הספרדית, לשאוב בתוך תרבות מקורית תשובות וכיוונים רוחניים. אולם, אופק הפעילות הרחב אינו מסתכם בניהול ענייניה הפנימיים של הקהילה הספרדית – הדאגה לעם היהודי כולו היא העומדת ביסוד מערבא. בכוונתה להפוך את הרב הספרדי לסוג של מתווך בין העולם הישן לעולם החדש ועל ידי כך לאפשר שיח מרתק בין פלגי העם השונים תוך שמירה על נתוני הזהות המרכזיים של כל פלג ופלג והפריה הדדית.
מערבא היא התכנית היחידה המכשירה מנהיגות ספרדית לקהילות התפוצות תוך רצון להיענות לאתגרי הקהילות והתקופה.
המפגשים
תלמידי מערבא נפגשים ללימוד של ארבע שעות פעמיים בחודש. בשנה הראשונה מתקיימים 20 מפגשים המתחלקים לשתי יחידות לימוד, כלומר 40 יחידות לימוד. בנוסף תלמידי מערבא לומדים את כל השיעורים של מכון שטראוס-עמיאל בתחומי ההכשרה הרבנית לשליחות בתפוצות.
האווירה היא נעימה ונוצרה תרבות של דיאלוג ראויה לכבוד בין הלומדים לבין המרצים. אחת הסיבות תלויה בסוג ההכשרה הקושרת בין זהותו הפרטית האישית של הלומד לבין זהות ה'מקצועית' כרב ספרדי. כל הלומדים מגיעים מרקע ספרדי והלימודים מאפשרים המשגה וניהול שיחה על הניסיון האישי שלהם, על הטקסטים הבסיסיים והמנהגים הנפוצים במשפחותיהם וקהילותיהם. הלימוד אינו נותר אם כן בגדר של ידע בלבד אלא הוא מגויס לפרויקט של גיבוש זהות אישית ומקצועית.
המרצים
פנינו לכל הגופים (מוסדות, מכוני מחקר, תכניות הכשרה) העוסקים בזהות הספרדית ואחרי התייעצות בנינו תכנית המשלבת את טובי המרצים בתחום, מן האקדמיה ומעולם הרבנות. הניסיון להשמיע במסגרת תכנית אחת קולות שונים ולעתים מנוגדים על אודות הזהות הספרדית ומגמותיה היום מעשיר מאד את הלומדים.
מבין המרצים אשר הופיעו בפני תלמידי מערבא בשנת תש"פ:
הרב יצחק שוראקי הרב יעקב לוי
הרב זרמתי הרב יעקב נוקד
ד"ר דב מימון ד"ר חזי כהן
הרב דוד זנו הרב רפאל דלויה
הרב ד"ר מיכאל בן אדמון